ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/09/2019

Κανένα παιδί δίχως θεραπεία για να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία: αντίσταση σε όλους (…τους επίδοξους “εγκληματίες”…)
______________

110 ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑμεΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ & ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ: Όντας μάρτυρες σε απίστευτα εγκληματικούς χειρισμούς εις βάρος των παιδιών τους από φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, που διαχειρίζονται τα των ειδικών θεραπειών, οι οποίες είναι ένα σημαντικό τμήμα του εισιτηρίου για μια ζωή ποιότητας, ίσων ευκαιριών & αξιοπρέπειας, 110 γονείς & πολίτες από όλη την Ελλάδα ένωσαν τις καταγγελτικές φωνές τους σε ένα κείμενο Μηνυτήριας Αναφοράς κατά παντός Υπευθύνου (αρ. κτθ.: Ε19-3798), ζητώντας από την Ελληνική Δικαιοσύνη να περιφρουρήσει τα δίκαια των παιδιών τους και να αποδώσει ευθύνες στους πρωταγωνιστές εγκληματικών ενεργειών & παραλείψεων εις βάρος των τελευταίων. Την Τρίτη, 24 Σεπ 2019, μετά από πρόσκληση της εισαγγελέως που χειρίζεται την υπόθεση, κατατέθηκε στην 14η Πταισματοδίκη Αθηνών το πρώτο υπόμνημα χαρτογράφησης της ζοφερής αυτής κατάστασης. Το σκοτεινό κουβάρι με τα αίσχη εις βάρος των ΑμεΑ παιδιών στο θέμα της διαχείρισης της υγείας τους φαίνεται ότι άρχισε να ξετυλίγεται, εκπληκτικά νωρίς, προς τιμή της Ελληνικής Δικαιοσύνης…

Ενώ διάφορες αυθαιρεσίες & παραλείψεις εις βάρος των ΑμεΑ παιδιών βοούν, το αυτονόητο του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια “εκτελείται” σε δημόσια θέα από στελέχη του ελληνικού πολιτικού συστήματος & της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος κάποιων “άλλων”, ξένων προς τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προτεραιοτήτων. Πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακοί παράγοντες αλληλο-συνδεδεμένοι σε ένα γαϊτανάκι απαξίωσης της πιο ευπαθούς ομάδας της ελληνικής κοινωνίας, των ΑμεΑ παιδιών και των οικογενειών τους, πήραν πρωτοβουλίες που άνετα μπορούν να ταυτιστούν με ναζιστικές καμπάνιες παραμερισμού των “ανεπιθύμητων”, εν προκειμένω, των παιδιών που κάνουν ειδικές θεραπείες, όπως η λογοθεραπεία, η εργοθεραπεία, οι ατομικές & ομαδικές συνεδρίες με ψυχολόγο, με πιο ειδικές περιπτώσεις τις συνεδρίες φυσιοθεραπείας για αποκατάσταση & ανακούφιση βαριά ανάπηρων παιδιών (τετραπληγικών/ημιπληγικών). Γιατί ο πάσης φύσης αποκλεισμός αλλά και κάθε περιορισμός, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα, από τα θεραπευτικά “εργαλεία” που παρέχουν αποκατάσταση ή βελτίωση σημαίνει ακριβώς αυτό: ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ & ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑμεΑ ΠΑΙΔΙΩΝ…

Συνοπτικά, όλα τα παραπάνω εγκληματικά φαινόμενα συνοψίστηκαν στο κείμενο Μηνυτήριας Αναφοράς ενώπιον αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών. Οι παρακάτω ζημιογόνες καταστάσεις, αν και προέκυψαν σε πρόσφατο κανονιστικό κείμενο του ΕΟΠΥΥ, διαπιστωμένα, έχουν έναν χρονίζοντα συστημικό και διακομματικό χαρακτήρα. Η αντιμετώπιση των ΑμεΑ παιδιών, τόσο στα θέματα της υγείας τους, όσο και στα θέματα της εκπαίδευσης/κοινωνικοποίησής τους, παρατηρημένα, βαίνει επί τα χείρω, καθ’ όλη την τελευταία περίοδο εναλλαγής των Κομμάτων εξουσίας στην …εξουσία, παρά τη σωρεία εκκλήσεων και διαμαρτυριών των γονέων στα ύψιστα Πολιτειακά όργανα. Τα βασικά σημεία της Μηνυτήριας Αναφοράς είναι τα εξής:

>>> Παρατηρείται στον πρόσφατα ανανεωμένο “Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας” (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ αποκλεισμός των παιδιών που πάσχουν από αναπηρία “Asperger” (ελαφρύς αυτισμός) ή εκείνων που έχουν μαθησιακές δυσκολίες από τη δυνατότητα αποζημιούμενων ειδικών θεραπειών.

>>> Προέκυψε περιέργως εντός του 2019 και παρατάθηκε αδικαιολόγητα επί μακρόν μια σωρεία τεράστιων αδικαιολόγητων επιπλοκών στη διαδικασία ανανέωσης των γνωματεύσεων συνταγογράφησης ειδικών θεραπειών κατά την διαδικασία ηλεκτρονικής καταγραφής τους, παρά τις απέραντες δυνατότητες της πληροφορικής, με αποτέλεσμα την μη αποζημίωση για ειδ. θεραπείες των ΑμεΑ παιδιών κατά τους ενδιάμεσους μήνες λήξης/έναρξης ισχύος της παλιάς – νέας “συνταγής”, ως μη όφειλε.

>>> Καταργήθηκε το τμήμα Αναπτυξιολογίας του παιδιατρικού νοσοκομείου “Αγλαϊα Κυριακού”, όπου προϊσταμένη ήταν η κα Καραντανά για μη σοβαρούς λόγους και χωρίς έγκαιρη υποκατάστασή του από άλλη άρτια λειτουργούσα δομή, ενώ “εκδιώχθηκε” χωρίς διαπιστωμένο παράπτωμα η εν λόγω προϊσταμένη Αναπτυξιολόγος ιατρός, την ώρα που το τμήμα της και η ίδια παρείχαν άριστες διαγνωστικές, θεραπευτικές & συμβουλευτικές υπηρεσίες στους γονείς.

>>> Η ημ/νία ισχύος της κάθε διάδοχης ανανεωμένης γνωμάτευσης ειδικών θεραπειών δεν είναι εκείνη της επόμενης ημέρας από την λήξη της προηγούμενης, ως όφειλε, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες από ασφαλιστική αποζημίωση δαπανών θεραπειών οι μακρές περίοδοι του ενδιάμεσου διαστήματος.

>>> Απουσιάζει κάθε στοιχειώδης καταγραφή εντός ειδικού Μητρώου των παιδιών που έχουν ανάγκη & κάνουν χρήση των ειδικών θεραπειών, με αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη προγραμματισμού της διαχείρισης των θεμάτων τους από πλευράς Υγείας & Εκπαίδευσης για τις επόμενες ετήσιες περιόδους.

>>> Η περάτωση του πρωτοβάθμιου ελέγχου είναι προϋπόθεση ισχύος της κάθε διάδοχης γνωμάτευσης ειδικών θεραπειών, ως μη όφειλε, δίνοντας άλλοθι στη μη αποζημίωση θεραπειών των ενδιάμεσων περιόδων παλιάς – νέας γνωμάτευσης.

>>> Απουσιάζει η οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη για την διασπορά παθήσεων αυτισμού, συνδρόμου DOWN, συνδρόμου ASPERGER, ελαφράς νοητικής υστέρησης & μαθησιακών δυσκολιών στον ελληνικό πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι τα εν λόγω φαινόμενα βαίνουν αυξανόμενα κάθε χρόνο στον πληθυσμό των ελληνοπαίδων.

>>> Διαπιστώνεται στο νέο ΕΚΠΥ η μη αποζημίωση κατηγορίας συνεδριών ψυχολόγου

>>> Δεν λειτουργεί θεσμοθετημένο μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό πλαφόν καθυστέρησης στις αποπληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ προς τους γονείς, προκειμένου να μπορούν οι τελευταίοι να υποστηρίξουν ταμειακά τις έγκαιρες πληρωμές στους επαγγελματίες ειδικούς επιστήμονες για τις ειδ. θεραπείες, ενώ θα έπρεπε να απουσιάζει η εμπλοκή των γονιών παντελώς από την σχετική διαδικασία.

>>> Έχει δρομολογηθεί σε κάποιες περιπτώσεις διάρκεια ορισμένων γνωματεύσεων μικρότερη του ενός έτους, γεγονός που δρα καταπιεστικά εις βάρος των γονέων, υποχρεώνοντάς τους σε συχνή δαπάνη & απώλεια χρόνου για επίσκεψη και συνταγογράφηση.
>>> Έχει θεσμοθετηθεί μη νομικά κατοχυρωμένος από την άποψη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κλειστός προϋπολογισμός για τις ειδικές θεραπείες, με προβλέψεις για “claw back” & “rebate”, σε περίπτωση υπέρβασης των προϋπολογισμένων πλαφόν οροφής στην καταβολή αποζημιώσεων, γεγονός που είναι απειλή για την ομαλή διεξαγωγή των ειδικών θεραπειών υπό το παρόν καθεστώς λειτουργίας τους, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
>>> Τα διακινούμενα ερωτηματολόγια του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου για την προετοιμασία της διάγνωσης ανάγκης ειδικών θεραπειών, δεν προέκυψαν από επιστημονικά έγκυρη διαβούλευση, ενώ οι υφιστάμενοι επιστημονικοί φορείς, που πλαισιώνουν την άσκηση των ειδικών θεραπειών, δεν κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν για την ορθότητα των προβλεπομένων στο νέο ΕΚΠΥ.

Τα άνω καταγγελλόμενα προτάθηκε να επιβεβαιώσουν και να υποστηρίξουν με μαρτυρικές καταθέσεις οι κλαδικοί φορείς των επιστημόνων θεραπευτών καθώς και δεκάδες γονέων. Τέλος, τέθηκε υπόψη του αρμόδιου εισαγγελέα μια λίστα κομβικής σημασίας ερωτημάτων, η απάντηση στα οποία είναι δυνατόν να αποκαλύψει τη σκανδαλώδη υφή της διαχρονικής έλλειψης πολιτικής βούλησης για επίλυση των προβλημάτων των ΑμεΑ παιδιών που χρειάζονται Ειδ. Θεραπείες. Αποκορύφωμα, δε, της σκανδαλώδους διαχείρισης πόρων εις βάρος των άνω παιδιών θεωρούν οι γονείς ότι είναι η πάγια, εδώ και έτη, δρομολόγηση σε λάθος κέντρα κόστους των κονδυλίων που διοχετεύθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για τα ΑμεΑ παιδιά και αφορούν σε θέματα Υγείας & Εκπαίδευσής τους.

Η στροφή στη Δικαιοσύνη, αποτέλεσε για τους γονείς μια ύστατη κίνηση διεκδίκησης των καταπατημένων δικαίων των ΑμεΑ παιδιών που έχουν ανάγκη τις ειδικές θεραπείες. Δικαστικοί λειτουργοί & τωρινή πολιτική ηγεσία θα κριθούν στη συνείδηση των πολιτών από την στάση τους μπροστά στη θέα της καταπάτησης των αυτονόητων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των παιδιών, που εκτίθεται ενώπιόν τους με την άνω Μηνυτήρια Αναφορά. Η πολυπληθής ομάδα των γονιών που συνέργησαν στην άνω κίνηση, ελπίζει ότι οι όποιες ευθύνες αναγνωριστούν θα γίνουν η αιτία να εκλείψουν οι πολιτικάντικες “πονηριές” εις βάρος των ΑμεΑ παιδιών…

( Στα παρακάτω link είναι διαθέσιμο το πλήρες κείμενο της Μηνυτήριας Αναφοράς: )

Από τον συντονιστή της πρωτοβουλίας

Ευάγγελο Σαραντίδη
Διαχειριστή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας:
“ΜΕΛΕΤΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ”
Τηλ.: 6940689397

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!