Ψυχοεκπαιδευτικές Συναντήσεις Γονέων Ενσυναίσθηση Ελληνικό – Δήλωση Συμμετοχής

Στα πρότυπα κέντρα Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Ενσυναίσθηση βρισκόμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να πραγματοποιήσουμε φέτος μια πολυαναμενόμενη πρωτοβουλία: τις «Ψυχοεκπαιδευτικές Συναντήσεις Γονέων».

Στις συναντήσεις αυτές έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για τις ερωτήσεις, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες γονέων παιδιών όλων των ηλικιών, καθώς και μια προοπτική για τον τρόπο που η φροντίδα του παιδιού και η φροντίδα του εαυτού μπορούν να είναι παράλληλες και αλληλοσυμπληρούμενες διαδρομές. Στις ομάδες αυτές, οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα:

  • να ενημερωθούν για τη σπουδαιότητα του γονεϊκού ρόλου στην ψυχοσυναισθηματική υγεία των παιδιών,
  • να διερευνήσουν τι σημαίνει «αποτελεσματικός γονέας»,
  • να βρουν τρόπους αλληλεπίδρασης με το παιδί που θα οδηγήσουν σε ζεστή και ουσιαστική σχέση μαζί του, ενισχύοντας παράλληλα την υπευθυνότητα και την αυτονομία του, και
  • να διερευνήσουν πώς μπορεί να συνδέεται η δική τους ιστορία με τη σχέση που διαμορφώνουν με τα παιδιά τους.

Η επεξεργασία των θεμάτων θα γίνεται με τρόπο βιωματικό: οι ίδιοι οι γονείς θα συμμετέχουν ενεργά μέσα από τη συζήτηση, την ανταλλαγή εμπειριών και τις βιωματικές ασκήσεις (δηλ. ομαδικές ή ατομικές δράσεις με σκοπό τη συλλογή βιωματικής γνώσης).

Η Ψυχοεκπαίδευση Γονέων θα περιλαμβάνει 8 συναντήσεις, οι οποίες θα διεξάγονται κάθε δεύτερη Παρασκευή ώρα 19.00 – 21.00, στο χώρο της «Ενσυναίσθησης» στο Ελληνικό (Ιασωνίδου 32).

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 14 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στη γραμματεία της Ενσυναίσθησης ( 210 9629870 ), καθημερινά 16.30 – 21.00 έως τη Παρασκευή 31.01.2020

Κόστος συμμετοχής: 20,00 η συνάντηση.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί δωρεάν.

Συντονιστές της ομάδας: Παυλέτση Αλεξάνδρα, Ψυχολόγος

Καλογεροπούλου Κατερίνα, Παιδοψυχίατρος

 

Θεματικές Ενότητες  Ψυχοεκπαιδευτικών Συναντήσεων Γονέων

 

  1. Ο ρόλος των συναισθημάτων. Η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση.

 

Η Συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντικός παράγοντας για την θετική ανάπτυξη του παιδιού και την ψυχική του υγεία. Οι γονείς συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν συμπεριφορές με έντονα συναισθήματα ή να κατανοήσουν το μήνυμα της κάθε συμπεριφοράς του παιδιού με αποτέλεσμα ο γονέας να νιώθει ανεπαρκής. Σκοπός της συνάντησης είναι να αναγνωρίζει το παιδί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του και πως η οικογένεια μπορεί να συμβάλλει σε αυτό.

 

  1. Επιθετικότητα και θυμός: Η λειτουργία τους και ο τρόπος διαχείρισης τέτοιων συμπεριφορών.

 

Το παιδί μέσω του θυμού περνάει μηνύματα στους γονείς, τα οποία δεν μπορεί να τα εκφράσει διαφορετικά.  Είναι σημαντικό οι γονείς να μπορέσουν και να αντιληφθούν το μήνυμα αυτό με σκοπό να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί τους να διαχειριστεί κατάλληλα το θυμό και την επιθετικότητα.

 

  1. Τα όρια και η οριοθέτηση. Η σημασία και ο ρόλος των ορίων στην ανάπτυξη του παιδιού.

 

Τα όρια είναι βασικά για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, τη συναισθηματική σταθερότητα και την κοινωνικότητα τους. Στη συνάντηση θα αναδειχθεί η σημασία των ορίων, καθώς και τρόπος εφαρμογής τους.

 

  1. Ανάπτυξη αυτοεκτίμησης και η αυτοπεποίθησης. Πρακτικές για θετική εικόνα εαυτού.

 

Η αυτοεκτίμηση σημαίνει να αντιλαμβάνεται το παιδί ότι αξίζει, είναι ικανό, να νιώθει ότι  το αγαπάνε και να είναι ικανοποιημένο για τη ζωή του. Η θετική εικόνα του εαυτού είναι σημαντικό στοιχείο για να πετυχαίνει τους στόχους του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο στη ζωή του.

 

  1. Η έννοια της απώλειας και η διαχείριση του: Διαζύγιο, Πένθος

 

Στη συνάντηση αυτή θα αναδειχθούν τρόποι για να μπορέσουν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να αποδεχτούν και να διαχειριστούν την απώλεια, όπως είναι το πένθος και το διαζύγιο. Τα παιδιά δυσκολεύονται αρκετά να κατανοήσουν την έννοια αυτή, αλλά μέσω κατάλληλων βιωματικών ασκήσεων μπορούν να την αντιληφθούν.

 

  1. Παιδικοί φόβοι και φοβίες

 

Οι φόβοι και οι φοβίες εμφανίζονται συχνά στην παιδική ηλικία. Αν τα παιδιά δεν τους αντιμετωπίσουν από μικρή ηλικία, τότε τα συνοδεύει στην ενήλικη ζωή, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα. Υπάρχουν κατάλληλες στρατηγικές επίλυσης των φοβιών, οι οποίες θα αναδειχθούν στη συνάντηση.

 

  1. Άγχος. Καθορισμός του φυσιολογικού και παθολογικού άγχους και τρόποι διαχείρισης.

 

Είναι βασικό να μπορέσουν οι γονείς να αντιληφθούν πότε τα παιδιά εμφανίζουν άγχος και σε ποιο βαθμό είναι παθολογικό. Θα μπορέσουν μέσω της συνάντησης να βοηθήσουν το παιδί της να αναγνωρίσει το άγχος και να το διαχειρίζεται αναλόγως.

 

  1. Ανάπτυξη θετικών συμπεριφορών και στάσεων των παιδιών.

 

Πολλές φορές εστιάζουμε στις αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών και δεν αντιλαμβανόμαστε τη θετική συμπεριφορά σε πολλά γεγονότα. Ο τρόπος στάσης των γονέων καθορίζει την ποιότητα των συμπεριφορών των παιδιών. Στη συνάντηση θα εδραιώσουμε βιωματικά τη θετική στάση σκέψης και συναισθήματος για περισσότερες θετικές συμπεριφορές των παιδιών

    Δηλώστε Συμμετοχή!

    Σχόλια

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

    To Top
    error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!