Πως Να Γίνω Καλύτερος Γονέας

Υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε κάθε μέρα με αποτέλεσμα να έχετε καλύτερη επικοινωνία με το παιδί σας και να είναι ικανό να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του για καλύτερη ψυχική υγεία και κοινωνικότητα. Έτσι θα αναπτυχθεί μια υγιή σχέση γονέα – παιδιού, που θα υπάρχει αλληλοσεβασμός.

  1. Ακούστε περισσότερο και μιλήστε λιγότερο

Η ενεργή ακρόαση του παιδιού σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτά. Η προσοχή στα λόγια του παιδιού σας τους βοηθά να αισθάνονται ότι ακούγονται, ότι γίνονται κατανοητά και θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να συναισθανθείτε τις ανάγκες του παιδιού σας πολύ καλύτερα.

  1. Ελέγξτε τα συναισθήματά σας

Τα παιδιά υιοθετούν τις συμπεριφορές που βλέπουν στην πράξη και όχι αυτές που τους επιβάλλονται μέσα από τα λόγια. Είναι σημαντικό να εστιάσετε στη διαχείριση των δικών σας συναισθημάτων, αν ο στόχος σας είναι να διδάξετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Ορισμένες καλές τεχνικές διαχείρισης συναισθημάτων είναι:

  • Εξασκήστε τις βαθιές αναπνοές για να ηρεμείτε, όταν είστε σε ένταση.
  • Ακούστε τις ανάγκες σας και κάντε ένα διάλειμμα, όταν το έχετε ανάγκη.
  • Αναλάβετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας και χρησιμοποιήστε δηλώσεις για να περιγράψετε πώς νιώθετε.
  • Αλλάξτε το περιβάλλον σας – κάντε μια βόλτα, εντάξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, ή απλά μετακινηθείτε σε διαφορετικό δωμάτιο.
  • Να είστε προσανατολισμένοι στην επίλυση των προβλημάτων, όχι προσανατολισμένοι στο πρόβλημα. Έτσι, θα προκύπτουν περισσότερες λύσεις και δε θα εγκλωβίζεστε σε ό,τι σας απασχολεί.

 

  1. Θέστε όρια

Τα παιδιά χρειάζονται όρια. Ως γονέας, πρέπει να μάθετε να θεσπίζετε και να επιβάλλετε όρια προκειμένου να διατηρείτε το παιδί σας ασφαλές και υγιές και να τα βοηθάτε να μάθουν να σέβονται τις ανάγκες των άλλων. Αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί σας θα συμφωνήσει με κάθε όριο που ορίσατε άμεσα, αρκεί να υπάρχει συνέπεια σε αυτό. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται η ενσυναίσθηση. Όταν πείτε στο παιδί σας: «Όχι, θέλω να κατέβεις από το τραπέζι. Δεν είναι ασφαλές να ανεβείς εκεί», μπορεί να είναι πραγματικά αναστατωμένο.

Αναγνωρίστε και επικυρώστε τα συναισθήματά του – «Φαίνεται ότι αισθάνεσαι πραγματικά λυπημένος αυτή τη στιγμή. Ήθελες πραγματικά να ανεβείς εκεί!»- αλλά επιβάλλετε τα όρια – «Πρέπει να βρούμε έναν ασφαλή τρόπο για να παίξεις.»

  1. Οι απαιτήσεις σας να ανταποκρίνονται στην ηλικία του παιδιού

 

Κάθε φορά σε λίγο, ελέγξτε τις προσδοκίες σας για το παιδί σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Είναι οι προσδοκίες μου για την ηλικία του;» και, «Δίνω στο παιδί μου τα εργαλεία που χρειάζονται για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσδοκίες αυτές;»

Εάν όλα φαίνονται καλά, τότε θαυμάσια, συνεχίστε να κάνετε αυτό που κάνετε! Αλλά μερικές φορές οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες από αυτό που θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματικότητα, τόσο ώστε να παγιδευτείτε, περιμένοντας τα παιδιά να συμπεριφέρονται τέλεια.

Έτσι, δώστε τους χώρο και χρόνο για να είναι εκφράσουν τον εαυτό τους που να είναι προσαρμοσμένο στο δικό τους ρυθμό Αφήστε τα να είναι ανόητα, περίεργα και υπερβολικά, ας είναι συναισθηματικά, ας κάνουν λάθη! Και στη συνέχεια δώστε τα εργαλεία και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να συνεχίσουν να μαθαίνουν και να μεγαλώνουν.

  1. Χρησιμοποιήστε φυσικές συνέπειες

Οι φυσικές συνέπειες περιλαμβάνουν το να αφήνετε στο παιδί σας την εμπειρία των αρνητικών συνεπειών των ενεργειών του για να τους βοηθήσετε να μάθουν από την εμπειρία. Επίσης, σκεφτείτε τις φυσικές συνέπειες ως έναν τρόπο να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει, να λύνει, να αποτρέπει ή να διαχειρίζεται τα προβλήματα.

Οι φυσικές συνέπειες είναι αποτελεσματικές επειδή βοηθούν το παιδί σας να συνδέσει αυτό που έκανε αρχικά, την αρνητική συμπεριφορά δηλαδή με το αποτέλεσμα των ενεργειών του. Και, όταν γίνει σωστά, οι φυσικές συνέπειες είναι ένα απαλλαγμένο από ντροπή, απαλλαγμένο από ενοχές συστατικό της θετικής γονικής μέριμνας.

Παυλέτση-Στεφανή Αλεξάνδρα

BSc Ψυχολόγος ΕΚΠΑ, MSc Ιατρικής Αθηνών
Συνεργάτης κέντρου Ενσυναίσθηση Ελληνικού

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!