“Οδηγός” για τη νέα διαδικασία έγκρισης ειδικών θεραπειών που εισάγει ο ΕΟΠΥΥ – Τί ισχύει στη Ροδόπη

Ταλαιπωρία για τους γονείς παιδιών και εφήβων που χρειάζονται ειδικές θεραπείες καθώς από σήμερα εφαρμόζονται οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις οποίες μειώνονται οι θεραπείες που αποζημιώνει ο Οργανισμός, ενώ προβλέπεται η έκδοση νέων γνωματεύσεων κάθε 4 μήνες ακόμα και για δικαιούχους που η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη.

Από 1/2/2019, οι γνωματεύσεις για μια σειρά από ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων όπως λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, κ.λπ., θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας στο σύστημα e-ΔΑΠΥ.

Ωστόσο, η πλατφόρμα εμφανίζει ακόμα κάποια τεχνικά προβλήματα και γι αυτό το λόγο οι γιατροί που δεν μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα θα πρέπει να «κατεβάζουν» το «Πρότυπο Ιατρικής Γνωμάτευσης Ειδικών Θεραπειών» και να το συμπληρώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή χειρόγραφα ώστε να δρομολογείται η αποζημίωση των θεραπειών.

Όπως ενημερώνει ο ΕΟΠΥΥ, οι γνωματεύσεις ειδικών θεραπειών για παιδιά και εφήβους θα προωθούνται προς έγκριση στους ελεγκτές ειδικών θεραπειών, και όχι στους ελεγκτές των δημόσιων δομών.

Για να μη χάσουν την αποζημίωση, οι γονείς θα παίρνουν τη χειρόγραφη γνωμάτευση από τον θεράποντα γιατρό και θα την καταθέτουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ της περιοχής τους. Εκεί, οι ελεγκτές δεν θα εγκρίνουν, αλλά απλά θα ενημερώνουν τους γονείς ότι πρέπει να περιμένουν την έγκριση. Στη συνέχεια, κάθε γνωμάτευση θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην κεντρική υπηρεσάς, ώστε να εγκρίνεται από τους ελεγκτές των ειδικών θεραπειών.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν διευκρινίζει αν αλλάζει ο χρόνος έγκρισης, άρα και ο χρόνος αποζημίωσης.

Όπως έχει καταγγείλει η Παρέμβαση για την Ειδική Αγωγή – Ομάδα Γονέων με Παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής «από τα 105 εκατ. που διατέθηκαν το 2015 (τελευταία καταγεγραμμένα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ) για το 2019 εγκρίνονται μόνο 65 εκατ. Αυθαίρετη μείωση δηλαδή 40% χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Το κονδύλι θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι οι ανάγκες να καλύπτονται από τα τυχόν ποσά που έχουν προϋπολογιστεί».

Επίσης τονίζει ότι «στον νέο Ενιαίο Κανονιμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ μειώνονται θεραπείες τόσο στο πλήθος τους όσο και στο είδος τους. Ζητείται μάλιστα ανανέωση της κάθε γνωμάτευσης σε κάποιες περιπτώσεις κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες διαγνώσεις είναι υπό διερεύνηση. Επιπλέον αυξάνεται η γραφειοκρατία και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι κάποιες παθήσεις είναι μη αναστρέψιμες και είναι άσκοπη η ταλαιπωρία των παιδιών κάθε 4 μήνες. Σε αυτό ας συνυπολογίσουμε και το επιπλέον κόστος μιας και είναι γνωστό σε όλους ότι πολλές γνωματεύσεις λαμβάνονται από ιδιωτικά ιατρεία, γιατρών δημοσίων νοσοκομείων και φορέων λόγω μεγάλης αναμονής. Οι γονείς από την 1η Φεβρουαρίου θα μπουν σε νέα περιπέτεια προσκόμισης νεας γνωμάτευσης».

Τέλος σχετικά με το θέμα των voucher, η Ομάδα Παρέμβασης αναφέρει ότι είναι σε διαδικασία εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου προσέφυγαν οι θεραπευτές.

Τί ισχύει στο Ν. Ροδόπης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει γονείς – μέλη του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης οι γονείς και κηδεμόνες  ατόμων που χρήζουν ειδικής αγωγής πρέπει να έχουν υπόψη τους τα κάτωθι:

Προσπαθώντας να βγάλουμε άκρη με τη νέα χρονοβόρα διαδικασία που επινόησε ο ΕΟΠΥΥ για τις αποζημιώσεις θεραπειών ειδικής αγωγής πρέπει να επισημάνουμε τα ακόλουθα, που προέκυψαν μετά από πολύωρη επικονωνία εντός κι εκτός Ν. Ροδόπης:
1. Τα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ δεν ευθύνονται για τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης. Ο γράφων έχει πεισθεί ότι σωρεία αιτημάτων κι ερωτήματων έχουν αποσταλεί προς τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα από τις τοπικές δομές χωρίς την ανάλογη ανταπόκριση.
2. Η νεότερη διαδικασία με τις γνωματεύσεις (την οποία είχαμε αναλυτικά περιγράψει σε προηγούμενη ανακοίνωση) δημιουργεί προβλήματα σε γονείς, κηδεμόνες, παρόχους αλλά ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΧΡΗΖΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, καθώς δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα λήξης της όλης διαδικασίας. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, βήμα-βήμα
3. Ως πρώτο βήμα, θεωρείται ότι από 1/2/2019 πρέπει να εκδοθούν οι νέες γνωματεύσεις από ένα ηλεκτρονικό σύστημα που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και από ειδικούς που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ και παραπέμπουν στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος και ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΕΑ. Χάνονται ήδη πολύτιμες μέρες και μήνες μέχρι το κλείσιμο νέων ραντεβού καθώς ο χρόνος αναμονής ποικίλει ανά περιοχή.
5. Ως δεύτερο βήμα πρέπει να θεωρηθεί η πραγματοποιηση αυτού καθευατού του ιατρικού ραντεβού καθώς τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα συμπλήρωσης του σχετικού εντύπου από τον/την υπεύθυνο. ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΕ ΤΗΝ Κ.ΔΗΜ. ΚΟΜΙΝΗ ΤΟΥ ΚΕΦΙΑΠ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΟΥ ΤΟΝΙΣΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΟΜΙΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ.. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΟΜΙΝΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Ή ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥΣ
6. Βεβαίως, θα αρκούσε και μόνο η αντιγραφή των σχετικών στοιχείων από τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών χωρίς την περαιτέρω εμπλοκή με παιδιάτρους. ΕΔΩ ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΡΗ
7. Ως τρίτο βήμα, θεωρείται ότι λαμβάνουμε την πολυπόθητη γνωμάτευση που οι γιατροί ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑΝ χορηγούν στους δικαιούχους και τους ενημερώνουν ότι η γνωμάτευση πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια του τόπου κατοικίας τους, Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ για έγκριση οι οποίες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ θα αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο.Διευκρινίζεται ότι θα διαβιβαστούν στους ελεγκτές των ειδικών θεραπειών του ΕΟΠΥΥ και οι γνωματεύσεις που έχουν έγκριση τακτικού ελεγκτή και έχουν εκδοθεί με την πρότυπη γνωμάτευση.
8. Κι εδώ φθάνουμε στο τέταρτο βήμα και το πλέον άγνωστο καθώς δεν ξέρουμε ποιοί απαρτίζουν το συμβούλιο εγκρίσεων του ΕΟΠΥΥ και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου να λάβουμε την πολυπόθητη έγκριση και να αποζημιωθούμε για τις δαπάνες που θα έχουμε ήδη κάνει.
9. Βεβαίως δεν γνωρίζουμε τί γίνεται με τα περίφημα voucher και τις συμβάσεις των θεραπευτών.
10. Θεωρητικά θα πληρωθούν οι δαπάνες 11-12/2018 και 1/2019 χωρίς να υπάρχουν σαφείς άλλες διευκρινίσεις και οδηγίες
11. Σε όλον τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον ούτε από το πολιτικό δυναμικό της Χώρας αλλά ούτε κι από τους καθ’ύλη αρμόδιους.
12. Οι δαπάνες που κάνει μία οικογένεια για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων ξεπερνούν σε πολλαπλάσια μεγέθη τα ψίχουλα του ΕΟΠΥΥ. Σε καιρούς χαλεπούς όμως αποτελεί μία βοήθεια σημαντική.. Υπάρχουν επίσης οικογένειες με οικονομική δυσπραξία που στηριζονται σε αυτό το ποσό για να παράσχουν στα παιδιά τους τις απαραίτητες θεραπείες.
13. Ο ΔΑΔΑΑ Ν. Ροδόπης προσπαθεί σε συνεργασία με άλλους φορείς να παρέχει την κατάλληλη ενημέρωση τόσο στους αρμοδίους όσο και στα μέλη του προκειμένου να εξασφαλίσει μία αμφίπλευρη επικοινωνία.
14. Όπως λέμε συνεχώς, οι διαταραχές δεν είναι αρρώστια, δεν πάθηση.. Οι γονείς ας μην κρύβουν το πρόβλημα κι ας αποφασίσουν να σταθούν ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ πρωτίστως, μακριά από την ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ!!! ΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ, ΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ

Του κυρίου Νίκου Αρβανίτη

Πηγή: www.komotinipress.gr

Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!