Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών – Δελτίο Τύπου για την τελευταία τροποποίηση του ΕΚΠΥ

Απίστευτες και παράνομες μεθοδεύσεις περιλαμβάνει η τελευταία τροποποίηση του ΕΚΠΥ, με σκοπό τον επαγγελματικό στραγγαλισμό των Εργοθεραπευτών

Ψευδείς αποδεικνύονται τελικά οι δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για την ειδική αγωγή τον Μάιο του 2017

Απίστευτες και παράνομες μεθοδεύσεις περιλαμβάνει η τελευταία τροποποίηση του ΕΚΠΥ, προσχέδιο της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας (αρ. πρωτοκόλλου ΕΑΛΕ/Γ.Π.80157, αλλά χωρίς ημερομηνία).

Σύμφωνα με αυτό, ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει το δρόμο σε δευτεροβάθμιες δομές περίθαλψης για να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας που εντάσσονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κατά παράβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με σκοπό να παρακάμψει τους ιδιώτες εργοθεραπευτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος ΕΚΠΥ περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων – ΚΑΑ, τα οποία εκ του νόμου θεωρούνται μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης, μπορούν να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας. Το υπουργείο Υγείας, προχωρά σε αυτή τη μεθόδευση, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών αρνείται από το 2016 τις προτεινόμενες από τον ΕΟΠΥΥ συμβάσεις, καθώς τις θεωρεί άδικες και λεόντειες, έχοντας προσφύγει παράλληλα στο ΣτΕ για τις «βεβαιώσεις οφειλής»  της ειδικής αγωγής.

Σύμφωνα με τη τροποποίηση του ΕΚΠΥ «Στα ΚΑΑ ανοιχτής περίθαλψης δύνανται να διενεργούνται και μεμονωμένες πράξεις ειδικής αγωγής μέσω ειδικής σύμβασης, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες».  Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτονται οι ιδιώτες εργοθεραπευτές και οι ασφαλισμένοι κατευθύνονται ξεκάθαρα προς τα ΚΑΑ, με τον ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί σαν έμμεσος διαφημιστής τους.

Και οι παρανομίες δεν σταματούν εκεί. Το προσχέδιο αυτό επιτρέπει στα ΚΑΑ την «αυτοπαραπομπή», δηλαδή ιατροί του ΚΑΑ να συνταγογραφούν εργοθεραπείες για τον εργοθεραπευτή του ιδίου του ΚΑΑ. Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγεί ξεκάθαρα σε «υπερσυνταγογράφηση», «καταχρηστική ζήτηση εξετάσεων ή/και θεραπευτικών πράξεων», «προκλητή ζήτηση» και «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση», γεγονότα που σύμφωνα με το ίδιο προσχέδιο θεωρούνται «παραβάσεις των όρων σύμβασης», αλλά είναι σίγουρο ότι θα συμβούν, καθώς «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει».

Το μνημείο δε της παρανομίας, είναι η υπεύθυνη δήλωση την οποία υποχρεούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι στο ΚΑΑ εργοθεραπευτές και η οποία απευθύνεται προς τη Δ/νση Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, βάσει της οποίας, εκτός του ότι υποχρεώνεται ο εργοθεραπευτής να δηλώσει ότι «δεν θα συνάψει ατομική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες ειδικής αγωγής», γεγονός που καταστρατηγεί κατάφωρα την επαγγελματική του ελευθερία, τον υποχρεώνει ταυτόχρονα – άκουσον άκουσον – να υπογράψει ότι ο ίδιος ο εργοθεραπευτής «έχει εξοφλήσει ή βρίσκεται σε διαδικασία εξόφλησης τυχόν προστίμων τα οποία ενδεχομένως έχουν επιβληθεί για οποιονδήποτε λόγο στο ΚΑΑ από τον ΕΟΠΥΥ ή από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς κοινωνικής ασφάλισης». Δηλαδή ο εργοθεραπευτής δεσμεύεται για το αν το ΚΑΑ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς το ΕΟΠΥΥ, λες και ο ίδιος είναι ο ιδιοκτήτης του ΚΑΑ ή ο οικονομικός του διευθυντής.

Το πιο λυπηρό όμως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν τηρεί τις δημόσιες δεσμεύσεις της για την ειδική αγωγή, καθώς στην ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017, όπου είχαν παρουσιαστεί τα πορίσματα για την ειδική αγωγή της επιστημονικής επιτροπής που είχε οριστεί από το ίδιο το υπουργείο, ο υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός είχε δεσμευθεί δημοσίως τότε στο βήμα της ημερίδας ότι θα ενσωμάτωνε στον νέο ΕΚΠΥ τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ειδικής αγωγής που είχε προτείνει η επιτροπή, βρίσκοντας παράλληλα πόρους για την πραγματοποίηση επιδημιολογικής μελέτης. Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, οι δεσμεύσεις του κ. Ξανθού ήταν ψευδείς, καθώς το παράρτημα του ΕΚΠΥ που δημοσιεύθηκε στις 2/10/2018, δεν έχει καμιά σχέση με τα πρωτόκολλα που παρουσίασε η επιτροπή, αλλά είναι ένα αντικοινωνικό, ανεδαφικό και αντεπιστημονικό κατασκεύασμα κάποιου, με μοναδικό σκοπό την περεταίρω συρρίκνωση των δαπανών για την ειδική αγωγή. Εκτός αν βέβαια το προσχέδιο αυτό του ΕΚΠΥ συντάχθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη – καθώς φέρει την υπογραφή του – και δεν είναι εις γνώση του υπουργού.

Οτιδήποτε και να ισχύει πάντως, ενημερώνουμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι τον απαράδεκτο αυτό κανονισμό θα τον πολεμήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε, αφού στραγγαλίζει επαγγελματικά τους ιδιώτες εργοθεραπευτές, καθώς περιλαμβάνει μεθοδεύσεις που ουσιαστικά τους αφήνουν εκτός επαγγέλματος.

Παράλληλα, καταγγέλλουμε δημοσίως τις μεθοδεύσεις που περιέχει τον κείμενο αυτό, προάγοντας σκανδαλωδώς τη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών ειδικής αγωγής προς όφελος μεγάλων αλυσίδων και μονάδων υγείας.

 

Πηγή: https://pse.org.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!