Παιδί και Γιόγκα Τα Οφέλη Από Εργοθεραπευτική Ματιά

Αν και η Γιόγκα είναι μια πανάρχαια τέχνη προερχόμενη από την Ανατολή, η αλήθεια είναι ότι την τελευταία δεκαετία μόνο, έχει αρχίσει να έχει απήχηση και να ακολουθείται, κυρίως σα μορφή άσκησης από μία μερίδα ανθρώπων της Δύσης. Προερχόμενη από τη λέξη yuj, που σημαίνει ένωση,  η Γιόγκα είναι μια πρακτική, μια τεχνική, ένα σύστημα που συνδυάζει την άσκηση σώματος και νου, με απώτερο σκοπό την ολιστική ανάπτυξη και αρμονία του ανθρώπου. Η πρακτική της Γιόγκα είναι για όλους! Δεν υπάρχουν περιορισμοί σε μία πρακτική, την οποία ο σωστά εκπαιδευμένος δάσκαλος μπορεί να προσαρμόσει στην ηλικία, το σωματότυπο, τη νοητική και συναισθηματική κατάσταση, τους μυοσκελετικούς ή κινητικούς περιορισμούς που μπορεί να αντιμετωπίζει το άτομο.

Και φυσικά δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πρακτική της Γιόγκα από τα παιδιά! Η Γιόγκα για παιδιά είναι ένας διασκεδαστικός κι ευχάριστος τρόπος ώστε από μικρή ηλικία τα παιδιά να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής που περιλαμβάνει άσκηση, εκμάθηση σωστής αναπνοής – ζωτικής για την υγεία-, σωστή διατροφή και ενίσχυση θετικών φιλοσοφιών και αντιλήψεων. Δυστυχώς όπως εμείς οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά μας, ζούνε σε περιβάλλοντα που ενισχύουν το άγχος της επιτυχίας κι έχουν την πίεση του σχολείου και των ποικίλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Μέσα από ένα μάθημα Γιόγκα το παιδί εκτός από το ότι αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες και γυμνάζεται, μαθαίνει σε ένα θετικό κλίμα ενθάρρυνσης, να σέβεται και να ελέγχει το σώμα του, την αναπνοή του, τις σκέψεις του και να χαλαρώνει. Το μάθημα γίνεται δίχως κριτική. Κανένα παιδί δεν έρχεται στη Γιόγκα για να αποδώσει με τον πιο τέλειο τρόπο μια συγκεκριμένη στάση – asana. Μέσα από μια Παιδοκεντρική προσέγγιση με έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού, στο δικό του ρυθμό εξέλιξης και με πολλή αγάπη και ενθάρρυνση ο Δάσκαλος παιδικής γιόγκα σκοπεύει να διδάξει στα  παιδιά την ολική έννοια της υγείας.

Το μάθημα Γιόγκα για τα παιδιά είναι μια άκρως διασκεδαστική και μοναδική εμπειρία!! Μέσα από τα παιχνίδια γνωριμίας κι αφού έχουμε έρθει κοντά ο ένας με τον άλλο και γνωρίσουμε τους φίλους – συμμαθητές μας, ξεκινάμε έναν απίστευτο «χορό» που έχει δημιουργικές asana-στάσεις σε συνδυασμό με σωστή αναπνοή, μουσική, παιχνίδια, φαντασία και πολύ χαρά και γέλιο!! Στο τέλος της πρακτικής μας κι αφού έχουμε δυναμώσει το σώμα μας, έχουμε γίνει πιο ευλύγιστοι κι έχουμε ταξιδέψει με τη φαντασία μας στα πιο τρελά μέρη που επιθυμούμε, θα ξαπλώσουμε στο στρωματάκι μας και θα μάθουμε να χαλαρώνουμε την ένταση από το σώμα μας και να καθαρίζουμε το μυαλό μας. Ώστε στο τέλος του μαθήματος κι αφού ανοίξουμε τα μάτια να πούμε …¨Ήθελα κι άλλο κυρίαααα!!!¨

Τα οφέλη της Γιόγκα για τα παιδιά όλων των ηλικιών είναι πολλαπλά, αλλά έχει βρεθεί επίσης ότι η πρακτική της Γιόγκα είναι πολύ επωφελής και για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες. Η Kristie Patten Ph.D, καθηγήτρια Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ηγήθηκε μιας μελέτης η οποία διεξήχθη σε παιδιά με Αυτισμό, σε ένα δημόσιο σχολείο του Bronx. Η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή εξάσκηση της Γιόγκα μείωσε την επιθετική συμπεριφορά, την περιθωριοποίηση και την υπερκινητικότητα των παιδιών με Αυτισμό, σε σύγκριση με άλλη ομάδα ελέγχου που δεν έκανε Γιόγκα. Σύμφωνα με μία άλλη μελέτη που πραγματοποίησαν οι Jensen and Kenny (2004) σε μία ομάδα 19 αγοριών με διάγνωση ΔΕΠ-Υ( Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας) και τα οποία εξασκούνταν στην πρακτική της Γιόγκα, φάνηκε ότι η προσοχή, ο συναισθηματικός έλεγχος και ο έλεγχος της παρορμητικής συμπεριφοράς βελτιώθηκαν αισθητά.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά κάποια από τα οφέλη της Γιόγκα για τα παιδιά:

 • Αποκτούν δυνατό και ευλύγιστο σώμα.
 • Βελτιώνουν την αίσθηση της ισορροπίας και τον κινητικό τους συντονισμό, βελτιώνουν αδρή και λεπτή κινητικότητα.
 • Μαθαίνουν το σώμα τους, αποκτούν σωματική επίγνωση και αίσθηση του σώματος στο χώρο.
 • Ενισχύουν την ικανότητα αυτορρύθμισης – τον έλεγχο δηλαδή των αισθητηριακών πληροφοριών που λαμβάνουν και τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου διέγερσης.
 • Ενισχύουν το αναπνευστικό τους σύστημα και «μαθαίνουν» να αναπνέουν σωστά.
 • Χαλαρώνουν την ένταση στο σώμα και βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου τους.
 • Βελτιώνουν την ικανότητα συγκέντρωσης και προσοχής, την παρατήρηση και την αυτοπαρατήρηση.
 • Ενισχύουν την ακουστική, οπτική και την εργαζόμενή τους μνήμη.
 • Αποκτούν συνοχή και συγκρότηση του νου, διδάσκονται πώς να ηρεμούν και να αποβάλουν το άγχος, πώς να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα.
 • Αναπτύσσουν καλύτερα την επικοινωνία και τις λεκτικές τους δεξιότητες.
 • Μαθαίνουν τη συνεργασία κι όχι τον ανταγωνισμό, την ακολουθία κανόνων σε ομάδα και ενισχύουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση.
 • Βελτιώνουν την αυτοεικόνα, την αυτοπεποίθηση,  το  σεβασμό στον εαυτό και τους άλλους.
 • Αναπτύσσουν αισθήματα αισιοδοξίας, αγάπης για τον άνθρωπο, τα ζώα και τη φύση, συμπόνοιας και αλληλεγγύης.

..και πολλά άλλα!!

Η Γιόγκα λοιπόν για τα παιδιά είναι πολλά! Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να εξασκείται από έναν σωστά εκπαιδευμένο Δάσκαλο κι όταν μάλιστα μιλάμε για τη Γιόγκα για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, χρέος του Δασκάλου είναι να είναι καλά καταρτισμένος και εκπαιδευμένος στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά και στο σωστό χειρισμό τους. Η Γιόγκα σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά για αυτά τα παιδιά τις ειδικές θεραπείες που ήδη ακολουθούν, απλά έρχεται συμπληρωματικά να ενισχύσει τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων.

Εμπιστευτείτε λοιπόν το παιδί σας σε έναν Δάσκαλο παιδικής γιόγκα για να ξεκινήσουν μαζί ένα υπέροχο ταξίδι αρμονικής ανάπτυξης σώματος, μυαλού και πνεύματος! Και πιστέψτε με…το ταξίδι αυτό θα είναι ανεκτίμητο για όλη του τη ζωή!

Κοπάνου Κατερίνα
Εργοθεραπεύτρια NDT, SI
Yoga Instructor

Πηγή:www.trikalakids.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

To Top
error: Το περιεχόμενο προστατεύεται !!